Вишиванка з квітковим орнаментом – від давнини до сучасності

Особливості вишивального мистецтва у давнину

Сюжетне вишивальне мистецтво розвивалося з роками. Вишиванки ХVІІ ст. дають змогу прослідкувати, як на зміну геометричним формам орнаменту дедалі активніше приходить квітковий орнамент. Особливо цікавими є бордюри, в яких зображені у вигинах хвилястих ліній найбільш поширені елементи: шестипелюсткові розетки, квіти, пуп’янки, тюльпановидні мотиви, січені листочки.

Особливого розвитку зазнав рослинний орнамент у вишивках простирадл, скатертин та хусток. Складні орнаментальні форми розміщувалися на бордюрах, що обрамлювали прямокутну і центральну частини. Кожна стеблинка, квітка, кожен пуп’янок і листочок вишивались різними швами. Такі технічно складні композиції згодом почали вишивати на жіночих і чоловічих сорочках. Яскравим прикладом вишиванок з квітами є комплект для пари «Долина братчиків».

вишиванки з квітами для пари

На фото: вишиванки з квітами для пари "Долина братчиків"

Вишивальниці впродовж віків виробили досконалі способи та технічні прийоми передачі чарівності квіткового орнаменту, силу його декоративного звучання. Гнучкі хвилясті галузки, пагінці та стрічки з’єднують листки, ягоди та пуп’янки. Таке композиційне поєднання образно підсилює цвітіння квітів.

Більш сучасною тенденцією зображення живописності та наближення до природності є спроба вишивати рослинні мотиви різнокольоровими нитками. Така кольорова гама простежується у сучасних вишиванках ручної роботи, зокрема у чоловічій вишиті сорочці «Весняний світанок».

чоловіча вишиванка з квітами

На фото: чоловіча вишиванка з квітами "Весняний світанок"

 

Основні елементи квіткового орнаменту сьогодні 

 

Якщо раніше якісні та виконані в естетично витонченій манері вишивки були доступними для середовища багатих верств українського населення, то з ХІХ ст. вишиванка з квітами зазнала масового поширення. Вона стала одним з основних видів народного декоративного мистецтва, охопивши як сільське, так і міщанське середовище.

В цей період почали з’являтися вишиванки з близькими до природних квітковими узорами. Розвиток пишної рослинності в орнаменті також зв’язаний з освоєнням таких технік вишивання, як стебнівка, гладь, ланцюжок. Вони дозволяли вільно, з легкими вигинами, заокругленнями передавати природні форми рослин.

Тоді ж сформувалися основні правила вишивання квіткового орнаменту, які збереглися і до наших днів. Вони, зокрема, використані й у наших вишиванках, наприклад у жіночі вишиванці «Феєрія».

жіноча вишиванка з квітами

На фото: жіноча вишиванка з квітами "Феєрія"

Основні аспекти вишивання квіткового орнаменту:

  • перевагу мають чотирипелюсткові квіти, в яких зображені заокруглені пелюстки з плавним хвилястим окресленням;
  • пелюстки квітів передаються контурними стібками або ж суцільно заповнюються;
  • серцевини мають вигляд цяток, хрестиків, ромбів, кружечків тощо;
  • серед фантастичних квітів часто зустрічається реалістичне зображення польових та лісових квітів – дзвіночків, незабуток, ромашок, барвінку.

Історія та сучасність вишивок рослинного орнаменту свідчить про особливу любов українців до рідної природи. Висока технічна майстерність, якої потребує виконання квіткового зображення у вишиванці ручної роботи, підтверджує неабияку талановитість українських майстринь, що зберігають і передають цю традицію з покоління в покоління.

 

Читайте також: Красива вишиванка з квітами – розкіш родом з народу

 

МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

facebook logo twitter logo instagram youtube

НАШІ КОНТАКТИ

Магазин вишиванок Олещук. ТВК "Південний", Перша лінія 2/50, 2 поверх (раніше ТЦ Європа, 201а).